#zostanwdomu - realizujemy zamówienia online – kliknij tutaj, aby złożyć zamówienie #zostanwdomu - realizujemy zamówienia online – kliknij tutaj, aby złożyć zamówienie #zostanwdomu - realizujemy zamówienia online – kliknij tutaj, aby złożyć zamówienie

Dania tradycyjnej kuchni polskiej, które trzeba spróbować przynajmniej raz w życiu.

Najpopularniejszymi daniami polskimi jest oczywiście schabowy, pierogi, bigos. Z zup należy wymienić kapuśniak, żurek, pomidorowa a w szczególności rosół ogórkowa i grzybowa. Potrawy z kapusty, ziemniaków, kluski. Jeśli chodzi o mięso to na pewno wołowina, ale również wieprzowina i drób, mniej popularne są ryby. Nie zapominamy o deserach, gdzie słodkości zawsze muszą znaleźć się na polskim stole faworki, paczki, sernik i makowiec.

Polska kuchnia miesza wiele kultur, potrawy są charakterystyczne dla różnych regionów. Dania kuchni polskiej z elementami kuchni regionalnej możemy skosztować w Restauracji Faust w Dąbrowie Górniczej. Zajmują się organizacją przyjęć oraz przygotowują zestawy posiłków dla grup zorganizowanych na eventy i szkolenia.

Dań, jakich możemy, spróbować uzależnione jest, w jakim regionie aktualnie przebywamy. Na Podhalu oczywiście oscypki, nie ma chyba turysty, który nie pokusi się podczas spaceru na ser z owczego mleka podawany na ciepło z żurawiną. Kwaśnica gotowana na żeberkach to nic innego jak kapuśniak to również danie serwowane w każdej knajpie w górach. Trzeba zaznaczyć, że niektóre potrawy są takie same, tylko nazwy mają uzależnione od regionu. Niemniej jednak krupniok na Śląsku to nie zupa krupnik a kaszanka na ogół podawana na ciepło. Jednak Ślązacy mówią, że krupniok to nie kaszanka. Krupniok śląski ma specjalną recepturę, znajduje się w nim 15% kaszy oraz surowce pochodzenia zwierzęcego, sól pieprz bez dodatków konserwujących i ulepszaczy.

Natomiast Kaszuby słyną ze śledzi po kaszubsku oraz kaczki po pomorsku nadziewanej farszem z podrobów kaczych, oraz wieprzowiny. Na deser ruchanki to placuszki wypiekane z ciasta drożdżowego lub chlebowego podawane z konfiturą, lub cukrem pudrem.

Tradycyjne polskie dania

Do typowych polskich dań należy schabowy z ziemniakami i kapusta zasmażaną. Jednak bardzo popularną potrawą w czasach PRL był kotlet mielony podawany z tłuczonymi ziemniakami, do tego surówka lub tarte buraczki na ciepło ewentualnie mizeria. Daniem szlacheckim są zrazy z mięsa wołowego  zawijane z dodatkiem słoniny lub boczku, ogórka kiszonego i smarowane musztarda, albo bitki podawane z podsmażona cebulą. Tradycja polską jest tatar i zimne nóżki są to dania, których nie zabrakło w każdej restauracji. Tatar w menu restauracji może widnieć jako befsztyk po tatarsku. Z tym daniem należy uważać o tyle, iż jest to surowe mięso, dlatego warto wybierać sprawdzone restauracje, które przywiązują bardzo dużą wagę do jakości. W wielu menu znajdziemy gulasz po węgiersku, który ma niewiele wspólnego z węgierskim daniem. Jest to głównie danie polskie, z mięsa wieprzowego podawany na ogół z ziemniakami lub kluskami pod różną postacią. Podawany jest również z plackami ziemniaczanymi jako placek po węgiersku. W daniach kuchni polskiej nie może zabraknąć bigosu. Niestety danie to zeszło na drugi plan, ponieważ powinno składać się z kilku rodzajów mięs z dodatkiem kapusty kiszonej, niestety bywa odwrotnie. Bardzo często gościło na polskich stołach. Nie było imprezy, żeby nie serwowano bigosu i kiełbasy na gorąco. Kaczka nadziewana to bogate polskie danie, w zależności od regionu podawana na różne sposoby. Na Kaszubach nadziewana kaczymi podrobami, natomiast w Wielkopolsce jabłkami. W Wielkopolsce podaje się do tego pyzy na parze i oczywiście modra kapusta. Do tradycyjnych polskich dań należy również golonka, chociaż była daniem niemieckim. Aktualnie znajduje się na liście tradycyjnych polskich dań. Podawana jest z chlebem, musztarda lub chrzanem. Bardzo różnie przyrządzane dlatego mamy golonkę po bawarsku, po wielkopolsku, ale również po pomorsku.